Sophie Koers

Sophie Artikelen

Lekker heeft geen keurmerk nodig

Biologische voeding kampt met een imagoprobleem: de tafel van een echte idealist is schaars gedekt. Geen vlees, geen tropisch fruit, geen kasgroenten en alles bruiner dan elders: vol met vezels en vliesjes, zelfs de suiker is niet wit. Opoffering omwille van een hoger doel. Mijn eigen Bourgondische inslag staat haaks op dat beeld. Ik hou van lekker eten, van veel verschillende smaken, van verfijnde gerechten of boerenschotels. Van vlees en wijn en decadent. En ik weiger te geloven dat ik moet kiezen tussen mijn geweten en mijn eetplezier.

Gelukkig ben ik niet de enige. Juist vanuit de Haute Cuisine lijkt een beweging naar meer biologisch ingezet. Een mooi voorbeeld is de Cuisine Terroir, eten en drinken waarin je als het ware het zweet van de landarbeider proeft, bereid met seizoensgroenten van een boer met een eigen identiteit. Vlees komt weer van een der, groente uit de grond. In chique restaurants wordt al langer weer grotendeels met biologische producten gewerkt. Niet omdat het beter is voor het milieu, maar omdat het lekkerder is. Dat is makkelijk te testen: ik herinner me nog mijn verbazing toen i, stadskind, voor het eerst een tomaat proefde uit de moestuin van mijn inmiddels naar het platteland verhuisde vader. Wat een verschil met de kastomaten uit de supermarkt!

In de horeca mag de biologische keuken langzaam terrein winnen, in supermarkten blijft het aanbod toch vaak beperkt. Slogans als ‘biologisch: eigenlijk heel logisch, veranderen daar weinig aan, want die kunnen niet op tegen het ‘lekker-gezond-makkelijk-goedkoop’ dat reclamemakers voor reguliere producten van de daken schreeuwen, al dan niet naar waarheid. Zoals een spijkerbroek eerst hip moet zijn en dan lekker moet zitten, zo moet eten eerst lekker zijn, dan gezond. Verantwoord staat op z’n best veel lager op het eisenlijstje. En eigenlijk is dat goed nieuws, want biologisch ís lekker en gezond. En lekker heeft geen keurmerk nodig.

Deze column verscheen in het Winternummer 2004 van De Kleine Aarde, kwartaalblad voor een duurzame leefstijl

Overige columns